logotype

Wat is geweest

Doopsgezind Zeerijp-Zijldijk Doopsgezind Zeerijp-Zijldijk Doopsgezind Zeerijp-Zijldijk


Voor de factuur en mensuur van het pijpwerk is uitgegaan van een door de firma J.C. Bishop in 1830 gemaakt Chamber-organ. Omdat de pijpwanden dik zijn en veel lood bevatten is de klank mild en vocaal.

De houten Stopped Diapason is licht kwinterend en is door ruime mensuur, samen met de Open Diapason, de basis van het orgel.

De gedeelde Sesquialtra / Cornet heeft een doorlopende terts 1 3/5, waardoor een karaktervolle, typisch Engelse klankkleur ontstaat.

orgel-voor-web1

De windvoorziening bestaat uit een kleine ventilator ( in dempkist ), die is aangesloten op een royale magazijnbalg, die vervolgens de windlade van stabiele wind voorziet. De windlade van weymouth-pine en loofhout-ceder is geheel chromatisch opgezet. De grootste 12 pijpen van de Stopped Diapason zijn via conducten afgevoerd van de lade en iets lager geplaatst tegen de achterwand. Het balansklavier bedient via stekers en waaiervormige tuimelaars de met dubbel schapenleer belijmde ventielen.

De sober uitgevoerde kas van weymouth-pine is door Helmer Hut voorzien van eenimitatie-eiken beschildering. Het eiken snijwerk bestaat uit bladmotieven en muziekinstrumenten en is ontworpen en gemaakt door Tico Top.

detail-orgel-web1