logotype
Doopsgezind Zeerijp-Zijldijk Doopsgezind Zeerijp-Zijldijk Doopsgezind Zeerijp-Zijldijk

Zoals gewoonlijk sluit de zusterkring Dostah haar seizoen af met een uitstapje, waarbij het de gewoonte is dat we in elk geval een kerkje in de provincie Groningen bezoeken.

Dit jaar hebben we een bezoek gebracht aan de Synagoge in Appingedam. De heer Henk Dijkstra heeft een stukje geschiedenis verteld van de Synagoge. Op 24 juli 1801 is de synagoge geopend. Daarvoor werden de erediensten gehouden in de z.g. huissynagoges.
De synagoge bleef tot 1942 in gebruik. Vanaf 1948 is hij ter beschikking gesteld aan de Vrijgemaakt Gereformeerde gemeente tot 2011 en is toen overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken en nu is het weer open voor het publiek . De verhalen van de weggevoerde Joden in de oorlog en de verhalen van de mensen die de oorlog overleefd hebben zijn terug te vinden in de boekenkast die in de Synagoge staat.

Ook kan men dat lezen op de website: www. synagogeappingedam.nl.

Hierna zijn we gewandeld naar de Joodse begraafplaats en het Metaheerhuisje. Dit is het lijkhuisje, ook wel het reinigingshuisje genoemd. Vervolgens hebben we een rondvaart door Appingedam gemaakt en de middag afgesloten met een kopje thee of koffie in het centrum van Appingedam.